News & Views

Arbetsrättslig Adventskalender | Lucka 24 av 24: God jul!

24 December 2016

Nedräkningen till julafton har officiellt börjat och vad passar väl bättre när det är kallt och mörkt utomhus än att sitta inne i värmen och spela spel, leka lekar och pyssla med nära och kära? För att förena nytta med nöje har vi tagit fram arbetsrättsliga varianter av våra mest älskade sällskapsnöjen i form av en arbetsrättslig adventskalender!

Knappast finns det väl tid att spela spel och leka lekar på självaste julafton! Låt oss i stället fundera på hur tomten egentligen har det en dag som denna. Såväl säsongsanställd som ensamarbetande ska han under ett enda dygn leverera julklappar till världens alla barn. Hur funkar det med reglerna om övertid och dygnsvila? I vilket land är tomtefar egentligen anställd? Använder tomtens arbetsgivare positioneringsteknik för att övervaka hur han kör? Är det verkligen förenligt med arbetsmiljöföreskrifterna att upprepade gånger tvingas ner i en kall, mörk och trång skorsten? Kan julklapparna utgöra mutor och är gröten och pepparkakorna skattepliktiga förmåner?

Med de spännande frågorna avslutar vi årets arbetsrättsliga adventskalender och passar på att önska er alla en riktigt god jul och en härlig ledighet!

 

lundberg_jenny

Jenny Lundberg
Managing Associate at Hannes Snellman